![]() ![]() |
27.02.2008, 16:37
|
|
![]() Rozgadany Group: Administrator Posts: 574 Joined: 03.10.2007 From: New York City Member No.: 128,273 |
Zdobywca statuetki Oscara przyznanej przez Amerykańską Akademię Filmową w kategorii krótkometrażowy film animowany już w naszym serwisie.
"Chłopcy tacy jak Piotruś nie boją się wilków". Polsko-brytyjska animacja pt. "Piotruś i wilk" w reżyserii Suzy Templeton została uhonorowana Oscarem w kategorii krótkometrażowy film animowany. Obraz wyprodukowało łódzkie studio Se-ma-for oraz angielska firma Break Thru Films. . Animacja studia Se-Ma-For to współczesna adaptacja znanej muzycznej baśni Sergiusza Prokofiewa pod tym samym tytułem. Akcja dzieje się we współczesnej Rosji, w brutalnym świecie, gdzie silniejszy dominuje nad słabszym. Nadzieję na przyszłość i na pozytywne zmiany przywracają towarzysze tytułowego Piotrusia ? Kaczuszka i Ptaszek, którzy pomagają głównemu bohaterowi schwytać Wilka. Film wyróżnia się w zalewie komputerowych animacji tym, że zrealizowano go tradycyjną techniką lalkową. Postaci oraz niezwykle realistyczne dekoracje zbudowano w łódzkiej wytwórni. Animatorzy mogli rozwinąć skrzydła m.in. dzięki dużemu budżetowi ? produkcja filmu kosztowała 5 mln dolarów (obraz współfinansował Polski Instytut Sztuki Filmowej). Premiera filmu odbyła się we wrześniu 2006 roku w słynnej londyńskiej sali koncertowej Royal Albert Hall, z udziałem The Philharmonia Orchestra. Polska premiera miała miejsce 22 kwietnia 2007 roku podczas 4. Międzynarodowego Festiwalu Animacji "Re-Animacja? w Łodzi z udziałem Orkiestry Symfonicznej Filharmonii im. Artura Rubinsteina. Twórcy ?Piotrusia i Wilka? liczą na to, że Oscar to szansa na przyszłość dla całej polskiej ekipy. Marek Skrobecki, autor scenariusza, powiedział telewizji TVN24, że być może teraz Se-ma-for otrzyma kolejne propozycje współuczestniczenia w ambitnych międzynarodowych projektach. ![]() Jeśli wystąpią problemy z odtwarzaniem filmu, uprzejmie prosimy zapoznać się z TEMATEM W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do naruszeń praw autorskich, uprzejmie prosimy o zapoznanie się z INFORMACJĄ Do prawidłowego odtworzenia filmu jest niezbędne wolne miejsce na twardym dysku komputera o powierzchni około 0,4 GB. Film jest emitowany przez serwis ![]() |
|
|
|
05.03.2008, 19:58
|
|
![]() Małomówny ![]() ![]() Group: Użytkownik Posts: 9 Joined: 04.10.2007 From: K-ów/Tbg Member No.: 128,283 |
OOOOOOOOO
Z przyjemnością zobaczę, jak się zbuforuje, bardziej z ciekawości i szacunku dla POLSKIEJ animacji - nie dla Akademii! Dziękuję - to prawdziwa perełka. |
|
|
|
06.03.2008, 20:16
|
|
![]() Małomówny ![]() ![]() Group: Użytkownik Posts: 9 Joined: 04.10.2007 From: K-ów/Tbg Member No.: 128,283 |
Wczoraj kiepsko szło, ale dziś poszło od razu.
Dziękuję za filmik - na pewno wart jest zobaczenia, może nie jest tak widowiskowy jak "Katedra", ale zrobiony tak, że słów brak! Dziadek jak żywy! A oczy Piotrusia...! Polecam gorąco seansik! |
|
|
|
08.03.2008, 18:31
|
|
|
Rozmowny ![]() ![]() ![]() Group: Użytkownik Posts: 22 Joined: 13.08.2007 Member No.: 121,581 |
Miło obejrzeć coś takiego.
Tylko drobna uwaga - jak dla mnie, to "to" nie była "kaczuszka", tylko gęś. |
|
|
|
02.09.2008, 17:08
|
|
![]() Rozmowny ![]() ![]() ![]() Group: Użytkownik Posts: 20 Joined: 09.02.2008 From: Poznań Member No.: 139,103 |
Piękna animacja. Naprawdę zasłużony Oscar.
Cudownie opowiedziana muzyczna historia, świetnie wyreżyserowana i zachwycająca wykonaniem technicznym. W dobie wszechobecnej animacji komputerowej, warto poświęcić pół godzinki na obejrzenie tej historii, opowiedzianej za pomocą żmudnej techniki poklatkowej. Pomimo, że zastosowano tradycyjną technikę, film wcale nie wygląda nieciekawie - wręcz przeciwnie. Postaci wyglądają przepięknie (Piotruś ze zwichrzonymi włosami, bliznami na policzku, z wilkiem u boku był wprost przerażający), a ich ruchy są płynne i naturalne. Podobała mi się animacja zwierząt, niezdarne ruchy kaczki/gęsi na lodzie były przekomiczne. Gorąco polecam obejrzenie tego filmu PS Mam nadzieję, że światowi twórcy zainteresują się współpracą z SeMaForem. O ile wiem, to Japończycy chcą zrealizować pełnometrażowy film z Misiem Uszatkiem, który w Kraju Kwitnącej Wiśni święci tryumfy jako Kuma-chan, czyli po prostu Miś. Koprodukcja polskich animatorów z Timem Burtonem, to by było coś niesamowitego. -------------------- Damian "Nox" Lesicki
-------------------------- "Bóg ma poczucie humoru, inaczej nie stworzyłby dziobaka." ;> |
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-Fi Version | Time is now: 09.09.2010, 20:23 |