01.12.2008, 21:16
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,572 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
KeePass Password Safe to znakomity program autorstwa Dominika Reichla - program, który naprawdę warto pobrać (kliknij tutaj, zainstalować oraz poświęcić troszkę czasu na to, by poznać jego ogromne możliwości. Jest to jeden z programów, które zagwarantują nam poszanowanie naszych praw, które pozwolą nam wyrównać naszą walkę z bezlitosnym, bezdusznym a czasami działającym bezprawnie aparatem władzy, tak jak ma to bardzo często w przypadku ścigania sprawców "kradzieży" dóbr intelektualnych. Kiedyś obiecałem Wam to, że pokażę jak należy zabezpieczać dyski twarde, nośniki danych, jak postępować w trakcie policyjnych poszukiwań, jak przygotowywać się do przesłuchiwań. Miałem kiedyś wątpliwości czy dawać Wam do ręki instrumenty, wobec których przebiegli biegli sądowi staną się bezradni jak małe dzieci, a policjanci widząc na Waszych komputerach pewną nalepkę, którą będą ode mnie otrzymywali najlepsi z Was, po prostu będą odchodzili z niczym, a pozbawienie Was sprzętu będzie owocowało kierowanie przeze mnie przeciw nim spraw o przekroczenie uprawnień. Wobec największego pirata jakiego znam, a jest nim - niestety - moja Ojczyzna (czyt. - elity rządzące), ja jestem zmuszony do wytoczenia dział dopóty, dopóki ktoś z polityków nie zacznie myśleć oraz dbać należycie o interesy producentów, dystrybutorów, właścicieli kin (to obejmie także sprawy muzyczne a nie tylko filmowe), a będzie się jedynie skupiał na polepszaniu bytu mafijnie wręcz działających organizacji zbiorowego zarządzania, czyli na interesach "szefów - kołchoźników".
Ubożuchny opis stworzony przez Dobre programy: KeePass Password Safe jest darmowym, opensourc’owym narzędziem przeznaczonym do zarządzania i przechowywania lisy haseł w bezpieczny sposób. Aplikacja pozwala na przechowywanie wszystkich poufnych informacji w bazie danych, która jest zabezpieczona jednym hasłem właściciela, więc wystarczy, że użytkownik zapamięta tylko jedno hasło by otworzyć całą bazę danych. Całość jest zabezpieczona najlepszym i najbezpieczniejszym algorytmem szyfrującym (Advanced Encryption Standard lub Twofish). Aplikacja pozwala na sortowanie i wyszukiwanie haseł, export ich do plików TXT, HTML, XML czy CSV oraz import z CSV, CodeWallet(Pro) TXT i plików TXT z Password Safe v2. Dodatkowo program wyposażony jest w bardzo dobry generator haseł, a obsługa wtyczek poszerza jego funkcjonalność np. o możliwość tworzenia automatycznych kopi zapasowych danych, import PIN-ów itp. Lepsza choć nadal uboga wzmianka o programie znaleziona na Wikipedii: KeePass Password Safe jest narzędziem zarządzającym hasłami użytkownika, wydanym na licencji GNU GPL. Program przechowuje loginy, hasła oraz adresy URL w zaszyfrowanej bazie danych. Dostęp do bazy danych uzyskujemy podając hasło lub plik-klucz. KeePass korzysta z mocnych i bezpiecznych algorytmów szyfrujących takich jak AES i Twofish oraz haszujących SHA-256. KeePass nawet po uruchomieniu i otworzeniu bazy danych, hasła trzyma zaszyfrowane w swoim procesie w pamięci, chroniąc przed ich wykradnięciem. Program posiada rozbudowany generator haseł losowych, który pobiera losowe dane z myszki i klawiatury. Program jest dostępny pod system operacyjny Windows, ale dzięki otwartym źródłom programu powstały wersje na Linuksa, Mac OS X, Pocket PC. KeePass jest również przenośny, nie instaluje się w systemie, nie trzyma w nim żadnych plików, dzięki czemu możemy go, razem z bazą danych trzymać np. na PenDrive'ie. Aplikacja jest dostępna w wielu językach, również w polskim. Ciekawszy opis pochodzący z IDG.pl: Narzędzie do przechowywania listy haseł w formie zaszyfrowanej. Dzięki niemu nie musisz się już troszczyć o zapomniane hasło logowania do jakiejś witryny, dodatkowego konta pocztowego lub do serwera. Hasła powinny być nie tylko długie i skomplikowane, ale również do każdego zastosowania inne. Użytkownicy łatwo zapominają o tych zasadach i używają jednego prostego wyrazu wszędzie. Narażają się w ten sposób na niebezpieczeństwo utraty cennych informacji lub na włamanie do komputera. Sprawa staje się poważna, gdy chodzi o zabezpieczenie konta bankowego lub cennych informacji firmy. Program potrafi przechowywać hasła z zaszyfrowanej bazie danych, składającej z jednego pliku, który można łatwo przenieść z jednego komputera na drugi lub ukryć. Aplikacja oferuje grupowanie haseł - Windows, Internet, moja strona WWW, a opcja "przeciągnij-upuść" pazwala na przeklejanie tajnych wyrazów bezpośrednio do innych aplikacji. Również pomocna okaże się opcja autouzupełniania nazwy użytkownika i jego hasła w aplikacjach. Program pozwala na eksport danych do plików w różnym formacie (m.in.TXT, HTML, XML, CSV) lub import z innych zbiorów (np.Password Safe v2 TXT lub CSV). Drukowanie listy odbywa się z poziomu menu kontekstowego. Aplikacja została napisana przy wykorzystaniu Microsoft Visual C++, więc nie jest konieczna instalacja dodatkowych bibliotek. A teraz rzecz najważniejsza |
|
|
|
K. J. Szklarski KeePass Password Safe - znakomity program do haseł, 01.12.2008, 21:16
Niedzwiad2 Witam witam
Propozycję mam taką [gdzieś kiedyś czy... 29.12.2008, 01:05 ![]() ![]() |
| Lo-Fi Version | Time is now: 09.09.2010, 21:05 |