![]() ![]() |
19.01.2010, 06:57
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,534 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
Pan Grzegorz Kręgowski
Szanowny Panie Grzegorzu. Poprzez funkcję PW (Prywatna Wiadomość) obiecałem wczoraj Panu, że się z Panem po południu skontaktuję. Niestety, nie udało mi się tego dokonać z powodu awarii auta, które musiałem zostawić przed gmachem jeleniogórskiego szpitala - zbuntował się na mnie mój ulubiony grat, coś tam do mnie próbował "gadać", a właściwie wydawał ostatnie tchnienia z siebie tak, jak jego użytkownik. W tej chwili rozstrzygają się losy wszystkich serwisów, które prowadzę, a więc z napisami, z filmami i koncertami. Jestem w stanie dla tych serwisów, dla jego użytkowników zrobić wiele i wiele robiłem kosztem swoich osobistych spraw, kosztem własnego zdrowia, ale widzę, że wiele moich starań było daremnych. Nie, na pewno nie poddałem się i nie poddam, bo wiem doskonale, że kroczę (pełzam) w dobrym kierunku i choć jest wiele osób, które rzuca mi kłody pod nogi, to ja z tych kłód zbijam tratwy, na których od czasu do czasu dryfuję, choć pragnąłbym niczym na ślizgaczu mknąć do przodu. Nie o wszystkich sprawach Wam piszę, nie o wszystkich rozmowach, kontaktach, ale wiem już na pewno, że przy niewielkiej choćby pomocy z Waszej strony, przy niewielkim Waszym wysiłku będzie można zrobić coś, o czym wielu jedynie pomarzyć sobie może - fakty mówią za siebie: 1) Wygrałem wojnę o napisy z Gutek Film. 2) Pokonałem inne serwisy z napisami, choć one mają u siebie zgromadzonych tłumaczy. To właśnie z tych serwisów, to właśnie od ich właścicieli i użytkowników pochodziło i pochodzi najwięcej ataków na moją osobę. 3) Wygrałem z Policją i Prokuraturą kiedy zamykano serwis Napisy.org - jedynie NAPISY.info ani na jotę nie zmieniły swojej funkcjonalności i nie zmienią, o ile uzyskam pomoc od Was w zarządzaniu tak olbrzymią już bazą. 4) Od ponad dwóch lat prezentujemy bezpłatnie Państwu filmy (czasami nawet przed kinowymi ich premierami), koncerty i pomału opanowujemy nowe technologie z tym tematem związane. Najbardziej wstrętne w tym wszystkim jest to, że nie atakują mnie policjanci, prokuratorzy, dystrybutorzy, producenci, właściciele autorskich praw i praw pokrewnych, ale atakowany wręcz w nieludzki sposób jestem przez samych użytkowników. Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie to, że po ustaleniu personaliów osób mnie atakujących będę je publikował, a sprawiedliwość oddam w Wasze ręce. Uzyskanie czyichkolwiek danych osobowych nie stanowi dla mnie większego problemu, nawet jeżeli te osoby skrywają się za tzw. TOR-em. Nie ma anonimowości w Internecie, a wszystko zależy od tego, jak się do danego zagadnienia podejdzie. Muszę przyznać, że jest coraz mniej ataków na moją osobę, co mnie cieszy, ale na pewno zasmucił mnie fakt, że Przemysław Biedroń okazał się tak pustym i głupim małym człowieczkiem - do tego co zrobił powracał jeszcze będę, bo nadal wierzę w to, że obudzi się on i zrozumie, jak niskimi pobudkami się w swoich działaniach kierował. Pyta Pan, Panie Grzegorzu, jakie są dalsze moje zamierzenia co do rozwoju serwisów... Zacznę od nieszczęsnego forum, które Biedroń pogrzebał, choć miał wytyczne, jak je prowadzić powinien. W dniu wczorajszym nawiązał ze mną głosowy kontakt pewien młody mężczyzna, który w kilku słowach, niezwykle zwięźle, wypunktował błędy, jakie popełni Przemysław Biedroń. Zrobił to w cudowny, bezemocjonalny sposób i właściwie mógłbym już wczoraj powierzyć mu prowadzenie tego forum, ale postanowiłem jednak wstrzymać się z tą decyzją, albowiem chciałbym wspólnie z nim przygotować to forum tak, jak onno powinno właściwie wyglądać i dopiero wtedy przedstawić je ogółowi. To forum miało być dedykowane tłumaczom a także osobom, które z tłumaczami chciałyby nawiązać kontakt, wymieniać z nimi poglądy. Nie wiem ile czasu nam zajmie przygotowanie tego forum, ale na pewno ono ruszy. Tam prawdziwymi gospodarzami będą tłumacze i to właśnie oni będą mieli najwięcej do powiedzenia a nie admini, moderatorzy, którzy dzięki takiemu forum mieliby się leczyć z własnych kompleksów. Nie wiem czy Przemek Biedroń powróci, bo ta decyzja zależy jedynie od niego - musi on wszak zrozumieć najpierw to, co uczynił. Znając jego, bardzo wątpię, aby mu się to udało - zbyt bardzo jest zadufany w sobie i w swojej nieomylności. Panie Grzegorzu, napisał Pan: "Ale myślę, że Pan się nie zrazi tym drobnym incydentem i ruszy dalej twardo do przodu". Otóż to nie był drobny incydent, bo gdyby takim on był, nie byłbym zmuszony podejmować aż tak radykalnych działań. Biedroń brnie nadal zapatrzony w siebie i swoje "racje", i ktoś na przykładzie jego osoby, jego działań musi uświadomić wszystkim, że nie wolno igrać sobie czyimś zdrowiem, czyimś życiem, ale o tym będę pisał nie teraz. Panie Grzegorzu, jeżeli mamy współpracować ze sobą, doskonale się rozumieć teraz i w przyszłości, to każdy z nas musi mieć prawo do swobodnej oceny zaistniałych sytuacji. Nie Pana swoimi działaniami dotknął bezpośrednio Biedroń, nie z Pańskim życiem i zdrowiem on igrał, więc musi mi Pan chyba przyznać publicznie rację, że skoro mnie jego działania bezpośrednio dotknęły, to właśnie ja powinienem mieć prawo do oceny skali tego incydentu. Gdyby to chodziło o Pana, ja nigdy bym sobie nie pozwolił na trywializowanie tego zdarzenia, bo moja ocena nie byłaby tak istotna, jak ocena Pańska. Niejeden już raz ruszałem tu "twardo do przodu", ale efekty były mizerne, za co winię przede wszystkim siebie, a więc wszelkie zmiany powinny się zacząć ode mnie samego. Zamierzam na nowo zacząć pewne działania, będę to czynił twardą ręką tak, jak kiedyś prowadziłem własne przedsiębiorstwo będąc zmuszony zarządzać dziesiątkami ludzi i nie będzie dla nikogo, a przede wszystkim dla mnie samego, żadnej ulgowej taryfy Panie Michale J. Mellin. W dniu wczorajszym otrzymał Pan ode mnie wyraźną dyspozycję: "Proszę przywrócić możliwość pobierania napisów i proszę wprowadzić zmiany w dodawania napisów tak, aby można je było przed rozpowszechnianiem przejrzeć, ewentualnie zmodyfikować, a jednocześnie proszę wstrzymać aż do odwołania możliwość dodawania komentarzy". Muszą Państwo przyznać, że polecenie (zalecenie, prośba) jest jasne, przejrzyste, a co ja zastaję... Owszem, napisy można pobierać, ale można także... bez przeszkód dodawać komentarze, a dodano ich w ciągu kilku zaledwie godzin ponad 15 Fajnie się dzieje - nieprawdaż Dowód Wejscia: 100210 Odsłony: 338764 Szukania: 82605 Pobrania: 49425 Dodane: 0,1 Moderowane: 1 Komentarze: 15 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dalej pisze Pan, Panie Grzegorzu, tak: "W kwestii wprowadzenia mojej skromnej osoby - prowadzę działalność gospodarczą, a jej głównym przedmiotem jest IT (programowanie PHP/ASP, bazy danych), czyli wszystko co związane z technicznym funkcjonowaniem stron (od razu mówię, że nie jestem grafikiem i nie tworzę designów stron). A życiowo - dobijam do 35 lat, lubię dobre filmy i muzykę oraz piękne i mądre kobiety". O pięknych i mądrych kobietach piszę i będę pisał w innym wątku naszego Forum, bo całkowicie należy się im to i to z wielu, bardzo wielu powodów, natomiast jeżeli chodzi o to, czym Pan się zajmuje oprócz "obłapywania" Michał J. Mellin, który zaocznie studiuje informatykę na gdańskiej polibudzie, ma ogólną, dobrą a czasami nawet bardzo dobrą wiedzę, ale z uwagi na szeroki zakres prac oraz świadczoną mi pomoc, nie ma on czasu, by "wgryzać" się z poszczególne zagadnienia. Mgr inż. Piotr Sokół, który wykształcił się w zupełnie innym kierunku, a który wspomaga nas w tematach związanych z obróbką obrazu i dźwięku jest samoukiem, ale muszę przyznać, że tak znakomicie pogłębia swoją wiedzę, że tylko mu można jego zdolności pozazdrościć. Dr inż. Ireneusz Hallman jest wysokiej klasy specjalistą w tematyce, którą zajmuje się Piotr i jest nadzieja, że nas bardziej wspomagać będzie niż czynił to dotychczas. Irkowi poświęcę więcej miejsca, bo należy mu się to, gdyż przy niewielkiej mojej pomocy dał łupnia firmie Map1 i reprezentującym jej interesy adwokatom; stawił mężnie czoła prokuratorom i sędziom, którzy chcieli, najzwyczajniej w świecie, go udupić, a udupili sami siebie. Tak, Irek to szczególna postać, a ja jestem dumny z jego poczynań, a także i z siebie, że udało mi się przekonać go, że sam może stawić czoła ww. "ludkom", co uczynił odnosząc spektakularne zwycięstwo, choć czeka nas jeszcze wspólne postawienie przysłowiowej kropki nad "i" - brawo Irku, brawo, i... chapeau bas |
|
|
|
19.01.2010, 14:57
|
|
![]() Rozgadany Group: Administrator Posts: 440 Joined: 17.06.2007 From: Gdynia Member No.: 117,695 |
Znowu narozrabiałem.
Możliwość dodawania komentarzy została wyłączona, lepiej późno niż wcale. Takie posunięcie, niestety, uderza głównie w zwykłych użytkowników, dlatego pracuję już nad możliwością dodawania komentarzy, które będą wymagać akceptacji moderatorów przed publikacją. Takie rozwiązanie zaoszczędzi z pewnością wielu niesprawiedliwych, cierpkich słów kierowanych pod adresem tłumaczy i osób dodających napisy. Prócz moderacji komentarzy stworzona zostanie też moderacja napisów, czyli nie będzie już nowych napisów z translatora w serwisie. |
|
|
|
19.01.2010, 21:50
|
|
|
Milczek ![]() Group: Użytkownik Posts: 2 Joined: 18.01.2010 Member No.: 162,987 |
Witam Panie Krzysztofie,
Dziękuję za wylewną odpowiedź na poruszone przeze mnie kwestie. Na samym wstępie publicznie przyznaję Panu rację - moja ocena zdarzenia z p. Biedroniem jest zdecydowania subiektywna i rzeczywiście umniejszyłem jej rangę. Odszczekuję to naprostowany przez Pana. Idąc dalej, cieszy mnie, że bazuje Pan na składzie, który przetrwał próbę czasu i każdy z członków zespołu wnosi coś w różnych aspektach funkcjonowania serwisów (i nie tylko, vide krucjata z Map1). Jak rozumiem, aktualnie znajduje się Pan na etapie określania kierunku kolejnych działań w kwestii serwisów internetowych, ale nie tylko, bo jak Pan wspomniał, już skontaktował się z Panem (oby) rzetelny i odpowiedzialny człowiek mogący w dalszym ciągu poprowadzić forum - tym razem na pewno się uda. Dodatkowo, proszę nie używać w stosunku do mnie tak górnolotnych sformułowań jak "Niebo nam Pana chyba zsyła", gdyż jest to zdecydowanie za mocne określenie jak na moje skromne początki na tym forum Pozdrawiam (także cały zespół) Grzegorz |
|
|
|
24.01.2010, 00:37
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,534 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
Najnowsze zapisy z PW (Prywatne Wiadomości)
23 stycznia 2010 r. o godz. 22:12 użytkownik mcn pisze do mnie: Witam Panie Krzysztofie. Z ciekawością śledziłem wątki, w których wypowiadał się Pan co z przyszłością serwisu napisy.info . W którymś z postów była mowa o zgłaszaniu się do pomocy nad moderacją napisów. I do tego odnosi się moje pytanie: Czy jeszcze są potrzebne osoby do tego? Wysłałem maila do Pana, którego adres był podany w jednej z wypowiedzi (data wysłania: 27.12.2009) " Witam! Po wnikliwym przeczytaniu wątku na forum napisy.info (http://napisy.info/forum/index.php?showtopic=131811) chciałbym zgłosić swoją gotowość do pomocy przy stronie. Czekam na kontakt i sprecyzowanie, kogo potrzebujecie i co mógłbym robić. Pozdrawiam serdecznie -- Pozdrowienia, Marcin Martela " Do dnia dzisiejszego nie dostałem odpowiedzi, tak więc czy są jeszcze potrzebne osoby, ewentualnie z kim się w tej sprawie kontaktować. Z góry dziekuję za odpowiedź! Odwala Pan kawał dobrej roboty, jeżeli chodzi o rozpowszechnianie tłumaczeń. Oby tak dalej. Pozdrawiam, Marcin Martela ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ja odpowiadam: Panie Marcinie. Najmocniej Pana przepraszam za brak odpowiedzi, ale najprawdopodobniej przy ostatniej awarii systemu doszło do tego, że wśród wielu e-maili, które bezpowrotnie straciłem znalazł się także i Pański. Postaram się pogrzebać w archiwach i może uda mi się odtworzyć coś z HDD, o ile to nie zostało nadpisane. Czy mogę Pańską prywatną wiadomość (PW) na Blogu/Forum zacytować? Na który adres wysłał Pan swój e-mail? Na pewno nie na mój, albo na taki, do którego miałbym dostęp. Może Pan to sprawdzić? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Następnie Pan Marcin Martela pisze do mnie: Oczywiście że może Pan zacytować wiadomość. A maila wysyłałem na adres podany w którymś z postów (tyle ich sie narobiło, że nie szczerze mówiąc juz nie pamiętak która to odpowiedź była, ale adres mogę podać, gdyż mam go w wysłanych wiadomościach). Adres do zgłaszania się do pomocy był podany taki: JWolynski@napisy.info Pozdrawiam ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Na co ja: Ani Michał J. Mellin, ani tym bardziej ja, nie mamy dostępu do treści e-maili osób, którym założyliśmy u nas konta. Sam już Pan wie, dlaczego m.in. z Januszem Wołyńskim rozstać się musieliśmy? Odpowiem na Blogu/Forum na Pańskie pytania w e-mailu zawarte, na które nie otrzymał Pan odpowiedzi, za co najmocniej Pana przepraszam. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ A Marcin Martela mi odpowiada: Nie ma problemu. Jako użytkownik serwisu napisy.info (może nie od początku zarejestrowany) chciałbym pomóc w jego rozwoju, gdyż mimo że filmy oglądam prawie wyłącznie z oryginalną ścieżką dźwiękową (nie ma to jak się troche podszkolić w języku), to chciałbym pomoć w jego tworzeniu. O p. Januszu już przeczytałem, tak że jest mi wszystko jasne. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam i TAK TRZYMAĆ PANIE KRZYSZTOFIE -- Marcin Martela ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ A następnie pisze: Jeżeli nie byłoby to dla Pana problemem, czy mógłbym prosić o link do tematu w którym będzie zacytowana moja wypowiedźicon14.gif Nie zawsze mam czas przeglądać forum (ach ta praca i ...... najukochańsza córeczka, której poświęcam większość wolnego czasu), a znając Pana wypowiedzi i posty, na pewno będzie to coś ciekawgo. Z góry dziękuję ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Na co ja odpisałem: Następnym razem poćwiartuję Pana na drobne kawałeczki, gdyż PW (Prywatne Wiadomości) innym celom służą. Podaję link i zapraszam na Blog/Forum: http://www.szklarski.eu/index.php?showtopic=131811 |
|
|
|
24.01.2010, 00:59
|
|
|
Milczek ![]() Group: Użytkownik Posts: 1 Joined: 05.07.2008 Member No.: 146,369 |
CYTAT(K. J. Szklarski) Na co ja odpisałem: Następnym razem poćwiartuję Pana na drobne kawałeczki, gdyż PW (Prywatne Wiadomości) innym celom służą. Podaję link i zapraszam na Blog/Forum: http://www.szklarski.eu/index.php?showtopic=131811 No fakt, mój błąd. O tej porze przydatne było wytłumaczenie, jakim celom służą PW |
|
|
|
24.01.2010, 01:06
|
|
Panie Marcinie - spokojnie. Ja nie takie błędy popełniałem i popełniam, więc głowa do góry, albowiem jeszcze cała masa ich przed Panem
Panie Marcinie. Prace nad nowym Forum dla tłumaczy, które to Forum zaczął tak nieszczęśliwie prowadzić Przemysław Biedroń, nadal trwają i w Wasze ręce trafi coś wyjątkowego, a nie Forum, na którym rej będzie wodził ktoś Biedroniowi podobny. Miało to być i będzie Forum przeznaczone przede wszystkim dla tłumaczy i dla tych, którzy w sprawie tłumaczeń będą mieli coś mądrego i konkretnego innym użytkownikom do przekazania. Sytuacja, do której doprowadził Biedroń, na pewno już się nigdy nie powtórzy, gdyż to Forum ma służyć innym celom niż lżenie kogokolwiek. Przemysław Biedroń pozwalając pisać brednie o mnie, tak naprawdę wyrządzał olbrzymią krzywdę tłumaczom, albowiem na pewno mieliby oni zawsze wątpliwości i zadawaliby sobie nawet podświadomie pytania: "Jeżeli można tak bezkarnie napadać na właściciela, czyli na Szklarskiego, to tym bardziej będzie można napadać na mnie i na pewno żaden pies z kulawą nogą w mojej obronie nie stanie, a więc czy w ogóle warto jest się z czymś wychylać, o czymś pisać |
|
|
|
12.02.2010, 11:27
|
|
Przedstawiam Państwu pewną ciekawą korespondencję (świeża):
Piszę ja: Witam Pana, Panie XYZ. Jeżeli jest to tak wspaniały film, jak go Pan opisuje, to proszę podać nam link do "zassania" go z sieci w jak najlepszej wersji obrazu. My go przekonwertujemy i w naszym kinie www.YourLiveCinema.TV szerszej rzeszy widzów zaprezentujemy. Serdecznie Pana pozdrawiam dziękując, iż chce Pan korzystać z naszych serwerów, by na nich przechowywać kopie swoich tłumaczeń. Krzysztof J. Szklarski Do wiadomości otrzymuje Główny Specjalista ds. Technicznych - Michał J. Mellin Otrzymałem odpowiedź: Witam! Dziękuję za zainteresowanie. Niestety, nie mam adresów linków, z których ściągałem ten film. Było to dość dawno, ale postaram się znaleźć aktywne linki do mojej wersji dziś po południu. Panie Krzysztofie! Serdecznie Pana pozdrawiam i gratuluję wytrwałości w Pana pracy przy prowadzeniu serwisu NAPISY.info. Stworzył Pan wraz z tłumaczami NAJWIĘKSZĄ w polskim Internecie bazę napisów. Jest to ogromny sukces Pana i ludzi zaangażowanych w tłumaczenia. Szkoda, że musiał Pan zrezygnować z możliwości dodawania komentarzy. Ja rozumiem powody - zapewne sam bym tak zrobił! Teksty jakie pojawiały się czasami jako komentarze były czasami żenujące, wręcz chamskie, jednak teraz bardzo brakuje możliwości komentowania. Często autor tłumaczenia daje bardzo nędzny opis. Często podaje tylko FPS i język, co jest i tak obowiązkowe. Obecnie pojawia się w sieci bardzo dużo filmów w wersji 720p (1080p) w kontenerze MKV, przygotowanych z filmów z nośników Blu-ray. Wiele z napisów opracowanych do wersji sprzed kilku lat w formacie "700 MB FPS=23.976" pasuje bez żadnej konwersji do takich filmów, ale nie wszystkie - często wersje MKV są rozszerzone, mają dodatkowe dialogi, albo wydłużone czasy scen bez dialogów - jakieś widoczki, jakieś przydługie sceny, gdy bohater myśli, płacze, itp. Wtedy takie napisy oczywiście trzeba przerabiać. Mając możliwość dodania komentarza można było opisać, że dane napisy pasują do wersji MKV beż żadnych przeróbek - to bardzo cenna informacja. Wiele razy bym wprowadził taki komentarz, ale - niestety - teraz nie mogę. Moje zainteresowania MKV datuje się od niedawna - circa dwa miesiące, ale fascynacja ogromna - nie ma porównania przyjemność oglądania filmu na dużym ekranie w wersji 720p z jakąś starą wersją o rozdzielczości np. 576 pikseli i wysoką kompresją, gdzie piksele jak biedronki. Idealnym rozwiązaniem jest moderowanie komentarzy, ale kto się tego może podjąć? Chyba jakiś emeryt albo osoba niepełnosprawna, która ma rentę, która wiele czasu spędza w domu. Ktoś, kto pracuje albo się uczy, po prostu nie ma na to czasu i pewnie ochoty, bo to przecież nie chodzi o jednodniową akcję, ale o pracę na kilka miesięcy a nawet lat. Dlatego może jednak warto powrócić do możliwości dodawania komentarzy,a zamiast je moderować, w przypadku zgłoszeń, że ktoś "rozrabia", dawać takiemu użytkownikowi "bomby". W przypadku nazbierania np. 5 bomb zawieszenie na pół roku w możliwościach dodawania komentarzy. Oczywiście, bomba po upływie np. 3 miesięcy od daty otrzymania by znikała automatycznie. Bomby były by wyświetlane (małe ikonki) przy nazwisku użytkownika. Może takie rozwiązanie powstrzymałoby ludzi od pisania głupot i chamskiego zachowania. Przepraszam, że już w pierwszym mailu do Pana ośmielam się sugerować swoje pomysły, ale korzystam z Pana serwisu wiele lat i sam czasami korzystałem z możliwości dodania komentarzy i oceniania. Wiem, że to motywuje tłumaczy, gdyż dowiadują się oni w ten sposób, że ich praca ma sens, że daje innym radość, że ich wysiłek jest doceniamy. Pozdrawiam Pana serdecznie XYZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Bardzo dziękuję Panu, Panie XYZ, za przemiły e-mail i pragnę Pana poinformować, że Pan Michał Jan Mellin ostro się wziął do roboty, więc możliwość komentowania zostanie wkrótce przywrócona, ale dla nielicznych osób, a więc dla tłumaczy, którzy już jakimś dorobkiem mogą się poszczycić. Cały czas pracujemy nad rozwojem naszych serwisów, ale ja już padam na kaprawą mordę swą ze zmęczenia. Kilka osób do pomocy potrzebujemy, a wtedy ten serwis chodziłby superaśnie i nie mniej superaśnie by wyglądał. |
|
|
|
24.02.2010, 08:27
|
|
Osoba dodająca napisy (bipi) oraz tłumacz (marac) ostro za łby się wzięli - Szklarski na ratunek spieszy
Na adres e-mailowy Nap-Mod@napisy.info od osoby dodającej napisy, która używa nicka bipi, nadeszła prośba dotycząca treści komentarza do dodanych napisów (kliknij tu oraz tu): Wobec nie wskazania jakie i gdzie są rzekome błędy, jako dodający napisy, proszę o usunięcie ww. komentarza oraz oceny. Napisy z pewnością nie są bezbłędne, ale teksty typu "Mnóstwo błędów rzeczowych, literówek, bardzo słabe stylistycznie. Nie wiem, jak z synchronizacją,"... to przegięcie (zważywszy na dużą liczbę pobrań i udostępnionych przeze mnie napisów robionych przez ripPera. pozdrawiam bipi ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Tak, zajmę się tym problemem i mam nadzieję, że dobrze to zrobię... WSTĘP Długie cztery lata mijają od kiedy zacząłem prowadzić ten serwis. Jest to wystarczający szmat czasu na to, by nawet taki stary kretyn jak ja, coś pojął, coś w końcu zrozumiał... Przed dwoma, trzema laty napisałem coś bardzo złego, coś okrutnego... Napisałem wtedy o tłumaczach, o osobach dodających napisy i napisy pobierających "od debilów dla debilów". Jest mi cholernie głupio, gdyż w tym całym "towarzystwie" debilem ja się okazałem i proszę Was wszystkich o przyjęcie ode mnie najszczerszych, najgorętszych słów przeprosin. Zrozumiałem w końcu ten cudowny fenomen, który ciągle budujecie, zrozumiałem dlaczego tworzycie tłumaczenia i z narażeniem siebie na karne i finansowe szykany z innymi się nimi dzielicie. Wybaczcie mi - wybaczcie staremu debilowi, który nie rozumiejąc logiki Waszego, jakże wspaniałego postępowania, tak niesłusznie i niesprawiedliwie Was i Wasze postępowania ocenił. Pomimo tak fatalnej oceny Was i Waszych zachowań walczyłem o przetrwanie serwisów z napisami i to wtedy, gdy do ich likwidacji "przymierzał się" Roman Gutek z Gutek Film, i to wtedy, gdy FOTA wraz z katowicką Policją, z zabrzańską Prokuraturą zamykali serwis NAPISY.org - nie wystraszyłem się, nie zmieniłem wtedy, jako jedyny, zasad pobierania i dodawania napisów, i nadal, wraz z Wami, swą wojnę o przetrwanie serwisów z napisami toczyłem. Do WSTĘPU powracał niejeden raz jeszcze będę, ale teraz chciałbym kilka słów napisać o zaistniałym problemie... PROBLEM OCENY I KOMENTARZA Najlepsze w tym sporze jest to, że... obaj panowie mają swoje racje i mają swoje prawa, których w żaden( |
|
|
|
27.02.2010, 07:27
|
|
Dzisiaj, to jest 27 lutego, tuż przed godziną pierwszą w nocy, otrzymałem e-mail, który w całości przytaczam, gdyż nie porusza on jakichkolwiek kwestii prywatnych:
Szanowny Panie Krzysztofie, Zostałem niejako wywołany do tablicy... No i cóż ja mogę napisać.... Proszę zerknąć samemu... Ja swoją opinię uzasadniłem. A co zrobił kolega "bipi" tutaj: http://www.napisy.info/Napisy_113921_Curio...ton%2C+The.html ? Czyż to nie dziecinne i żałosne? To jest skopiowany mój komentarz jego napisów. Nadal Pan uważa, że "obaj panowie mają swoje racje"? Bo dla mnie jego zachowanie jest lekko dyskwalifikujące - jako aktywnego uczestnika jakiejkolwiek społeczności internetowej. Ale oczywiście to jest Pana serwis i postąpi Pan, jak będzie Pan uważał za stosowne. A skoro już piszę (a Pan, mam nadzieję, przeczyta), chciałbym korzystając z okazji odnieść się ogólnie do komentowania i oceniania. Wiem, że ma Pan co do tego olbrzymie wątpliwości i rozumiem Pana argumenty. Często komentarze i oceny bywają niesłuszne, złośliwe, przeradzają się w pyskówki - to wszystko prawda. Ale prawdą jest też, że taka jest już natura ludzka i gdziekolwiek pozwolić ludziom na nieskrępowane wypowiadanie się, rezultat będzie taki a nie inny. Proszę zajrzeć na jakiekolwiek ogólnodostępne forum internetowe. Oczywiście można teoretycznie wprowadzić moderację, ale: 1. kto miałby się tym zająć, skoro to praca społeczna? 2. kto miałby oceniać, czy komentarz i ocena są słuszne (jak moja ocena "Benjamina Buttona")? Czy po każdym komentarzu moderator powinien dokonywać skrupulatnej analizy napisów? Przecież to niewykonalne... Co więc pozostaje? Usunąć możliwość komentowania i oceniania. Ale... proszę się zastanowić, czy w ten sposób nie wyleje się dziecka z kąpielą. Bo jak wtedy wybrać najlepsze napisy spośród dostępnych w serwisie wersji? W ten sposób, oprócz komentarzy głupich i niesprawiedliwych w serwisie nie pojawią się też te wartościowe. Co jest ważniejsze? Głupie komentarze łatwo odsiać, stosując wewnętrzny filtr we własnym umyśle. Jak już napisałem powyżej - taka jest ludzka natura. Wyłączenie oceniania i komentowania to jak zabronienie sprzedaży i używania noży tylko dlatego, że czasami ktoś nimi kogoś zabija. Na koniec jeszcze raz trochę prywaty... Już zgłaszałem tę sprawę, ale może mój e-mail umknął Pana uwadze... Proszę zerknąć na mój komentarz do tych napisów: http://www.napisy.info/Napisy_81039_Rear+Window.html Opisałem w nim całą sprawę. Wydaje mi się, że takie napisy powinny zostać usunięte. Jeśli zignorował Pan z jakiegoś powodu mój poprzedni e-mail, gdyż nie zgadza się Pan z moją oceną tej sytuacji, proszę zignorować również ten, a ja już nie będę do sprawy wracał. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam, Marac ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|
|
|
|
27.02.2010, 16:57
|
|
Konflikt pomiędzy obu Panami narasta, a ja mam coraz większą ochotę obu Wam zdrowo, przełożywszy najpierw przez swe kolano, na gołe tyłki przylać. Może tak mniej emocji, Drodzy Panowie, więcej samokrytyki i samokontroli - dojrzejcie wreszcie do konsensusów, a wyrośnijcie z dziecięcych wojenek w piaskownicy - czy nie lepiej sobie nawzajem pomóc niż siebie niszczyć
Słucham sobie właśnie wspaniałego koncertu An Evening of Fourplay (to jeszcze te czasy gdy z nimi wspaniale "pogrywał" na gitarze Lee Ritenour - na ten koncert zaproszę Państwa do naszego internetowego kina YourLiveCinema.TV już w przyszłym tygodniu, a teraz zapraszam na koncert Fourplay - Live in Cape Town - tutaj gra na gitarze legenda tego instrumentu - Larry Carlton, który zastąpił Lee Ritenour'a, a którego, z kolei, w tym miesiącu zastąpił Chuck Loeb), a Wy... Ech... |
|
|
|
28.02.2010, 11:46
|
|
Od jutra, to jest od dnia 1 marca 2010 roku wchodzi w życie "napisowy" akt abolicyjny dla wszystkich osób tłumaczących a także dla osób dodających napisy do baz serwisu NAPISY.info Aby Państwo dobrze zrozumieli, co się za tym wydarzeniem kryje, pozwolę sobie wyjaśnić, co należy rozumieć pod pojęciem "napisowy" akt aobolicyjny: Wikipedia tak podaje znaczenie słowa abolicja Abolicja - jednorazowe uchylenie karalności dokonanego czynu zabronionego poprzez wydanie aktu prawnego zakazującego wszczęcia postępowania karnego w przedmiocie tego czynu lub nakazującego jego umorzenie. Abolicja a amnestia Amnestia dotyczy kary orzeczonej, a abolicja stanowi przeszkodę do jej orzeczenia. Rodzaje abolicji Wyróżnia się dwa rodzaje abolicji: bezwarunkową i warunkową. Abolicja bezwarunkowa powoduje natychmiastowe uchylenie karalności od momentu wejścia w życie aktu abolicyjnego. Abolicja warunkowa natomiast uzależnia uchylenie karalności od spełnienia określonych przesłanek. Typowym obwarowaniem abolicji jest opatrzenie jej klauzulą denuncjacyjną. Oczywiście, w przypadku serwisu NAPISY.info mieć będziemy z quasi abolicją, gdyż nie mogę przejąć na siebie odpowiedzialności karnej za czyny już popełnione a także i obecne, ale mogę i przejmuję na siebie i Korporację Kapitałową Inter POLRAD CO., LTD. Sp. z o.o. wszelką odpowiedzialność finansową, w tym ewentualnie orzeczone kary grzywien przez Sądy. Jaki okres obejmować będzie ta moja quasi abolicja warunkowa |
|
|
|
07.03.2010, 13:50
|
|
Co to ku**** ma być?! Translator i to nie do końca jeszcze. Żałosny jesteś!
1 - Do niczego | Pi3cyk @ 11:12 06.03.10 Odpowiedz | Zgłoś moderatorowi | nr: 64837 napisy są znalezione w necie... zawsze dliżej ideału..ktoś coś doda ,poprawi i będzie... Komentarz neutralny | strong @ 11:52 06.03.10 Odpowiedz | Zgłoś moderatorowi | nr: 64838 jakiego ideału sorry ,nikt tego na pewno nie będzie poprawiał, takie g... to trzymaj tylko dla siebie ,nikt z tłumaczy nie tłumaczy TUMANIE z takich napisów 1 - Do niczego | pepa4 @ 20:41 06.03.10 Odpowiedz | Zgłoś moderatorowi | nr: 64841 nawet z takich napisów tłumaczowi wystarczy sama synchronizacja i nie obrażaj mnie bez podstawnie to plik nie jest mojego autorstwa debilu Komentarz neutralny | strong @ 02:38 07.03.10 Odpowiedz | Zgłoś moderatorowi | nr: 64843 TUMANIe tutaj nawet synchro jest nędzne ,zresztą są angielskie napisy do tego filmu i TUMANIE nie wstawiaj więcej na ten serwis swoich ciężko znalezionych napisów ,czemu nie ma tu moderacji by wyrzucać takie shity? Komentarz neutralny | pepa4 @ 10:45 07.03.10 Odpowiedz | Zgłoś moderatorowi | nr: 64844 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do tematu quasi abolicji powrócę, gdyż ten temat jest szalenie istotny dla wszystkich tłumaczy i osób dodających napisy. Powyżej przedstawiam Państwu "perełki" z naszego serwisu - na razie powstrzymam się od komentarza i od podjęcia radykalnych działań mając nadzieję, że zainteresowani sami zwrócą się do nas z prośbą o usunięcie przez siebie dodanych komentarzy... |
|
|
|
07.03.2010, 21:46
|
|
![]() Rozgadany Group: Administrator Posts: 572 Joined: 03.10.2007 From: New York City Member No.: 128,273 |
Skoro mój szef umiłowany komentarzyki dodał, to i ja pozwalam sobie na zamieszczenie kolejnych "tłumaczowskich uprzejmości":
Jeszcze sporo literówek i interpunkcji do poprawy. 3 - Przydałyby się lepsze | OscaR @ 19:14 06.03.10 Odpowiedz | Zgłoś moderatorowi | nr: 64840 to popraw Komentarz neutralny | sygi @ 22:58 06.03.10 Odpowiedz | Zgłoś moderatorowi | nr: 64842 Cóż widzę, że tylko krytykować potrafisz... szkoda... Komentarz neutralny | OscaR @ 19:38 07.03.10 Odpowiedz | Zgłoś moderatorowi | nr: 64847 apropo... to właśnie poprawiłem, to czego Tobie się nie chciało... enjoy... Komentarz neutralny | OscaR @ 19:40 07.03.10 Odpowiedz | Zgłoś moderatorowi | nr: 64848 ...wielki mistrzu synchronizacji... Komentarz neutralny | OscaR @ 19:42 07.03.10 Odpowiedz | Zgłoś moderatorowi | nr: 64849 |
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-Fi Version | Time is now: 30.07.2010, 15:07 |