![]() ![]() |
22.01.2010, 07:07
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,534 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
W dniu wczorajszym, tj. 21 stycznia 2010 roku doszło do tak istotnych i to nie kosmetycznych, nawet nie ewolucyjnych, ale wręcz rewolucyjnych zmian w sposobie rozpowszechniania tłumaczeń, że sprawa ta wymaga omówienia w oddzielnym wątku mego blogu/forum, co niniejszym czynię... Także wczoraj ukazał się na stronie głównej www.NAPISY.info dość żartobliwy news, który wcale o śmiesznych sprawach nie traktuje, albowiem po zmianach w zasadach i sposobie rozpowszechniania napisów, cała odpowiedzialność za rozpowszechnianie napisów/tłumaczeń jedynie na mnie spada. Nadszedł w końcu ten dzień gdy już nikt, nigdy tłumaczom zarzutu o rozpowszechnianie nie postawi, albowiem ja i tylko ja napisy/tłumaczenia rozpowszechniam Dzięki Panu Michałowi J. Mellin (to ten Pan po prawej), nadszedł w końcu ten dzień gdy już nikt, nigdy tłumaczom i innym osobom zarzutu o rozpowszechnianie nie postawi, albowiem ja i tylko ja napisy rozpowszechniam |
|
|
|
22.01.2010, 07:32
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,534 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
No tak, jeszcze muszę wprowadzić zmiany w regulaminie, który będzie obowiązywał od dnia wczorajszego, tj. od dnia 21 stycznia 2010 roku, ale jak widać, najistotniejsze techniczne zmiany zostały wprowadzone. Te techniczne zmiany powodują, iż dodawane przez Państwa napisy/tłumaczenia nie są przez Was rozpowszechniane, gdyż Państwo mogą napisy na naszych serwerach, w celach archiwizacyjnych, jedynie składować bez możliwości ich rozpowszechniania. Nigdy nie miałem wątpliwości co do prawnokarnych aspektów Waszych działań i od początku, gdy przejmowałem serwis, stałem na stanowisku, że napisy do filmów mogą być rozpowszechniane zgodnie z prawem autorskim i z prawami pokrewnymi, co nie zdejmowało z nikogo odpowiedzialności o charakterze cywilnoprawnym za utratę ewentualnych korzyści przez producentów, dystrybutorów etc. Będę dążył do tego, ażeby ci policjanci, ci prokuratorzy, ci przedstawiciele tzw. organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi ponieśli zasłużoną i dotkliwą karę za zamknięcie serwisu Napisy.org, a nie NAPISY.info - nie będę miał dla nich jakiejkolwiek ulgowej taryfy, gdyż wg mnie, a piszę te słowa w oparciu o obowiązujące w Polsce prawo, to oni, a nie tłumacze dopuścili się przestępstwa, jednakże sprawa nie jest aż tak przejrzysta, jak mogłoby się z pozoru wydawać i dlatego w pełni zdaję sobie sprawę z tego, na jak wielkie ryzyko poniesienia kary pozbawienia wolności i strat finansowych się narażam
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do wczoraj (21 styczeń 2010 roku) aneks "udostępniających" do ogólnego regulaminu dla "wyglądał" tak i właśnie z dniem wczorajszym przestał on obowiązywać: Aneks do Regulaminu obowiązujący Osoby udostępniające Proszę zapoznać się z Regulamiem 1. Udostępnianie napisów dostępne jest jedynie dla Zarejestrowanych użytkowników. 2. Serwis ma prawo do zablokowania możliwości dodawania napisów wybranemu Użytkownikowi – okresowo lub na stałe. Użytkownik zostanie poinformowany o powodzie tej decyzji. 3. Udostępniający wyrażają; zgodę na publikację udostępnionych materiałów i pobieranie ich przez Użytkowników Serwisu. 4. Udostępniający zezwala Serwisowi na przetwarzanie udostępnionych plików w tym zmianę formatu pliku, dodanie stopki Serwisu, usuwanie linii niezgodnych z formatem. 5. Serwis ma prawo do skasowania pliku z powodu naruszenia regulaminu, lub innego – uzasadnionego. 6. Udostępniający jest informowany o powodzie usunięcia napisów pocztą elektroniczną 7. Udostępniający ma prawo odwołania się od decyzji usunięcia pliku w ciągu 15 dni od daty usunięcia. Po rozpatrzeniu odwołania plik może zostać przywrócony ze wszystkimi parametrami. 8. Udostępniający ma prawo zlecić skasowanie wybranych udostępnionych przez siebie napisów, podając powód chęci skasowania. Serwis ma obowiązek skasowania wybranych napisów w ciągu 7 dni roboczych od otrzymania zlecenia. 9. Udostępniający ma możliwość aktualizacji plików. 10. Serwis ma prawo do przechowywania wersji plików sprzed aktualizacji. W wyjątkowych sytuacjach serwis ma prawo przywrócić wersję pliku sprzed aktualizacji (Cofnąć aktualizację). 11. Udostępniający wyraża zgodę na przetwarzanie i poprawianie napisów przez Pobierających, pod warunkiem zachowania oryginalnych stopek autorskich. 12. Udostępniający ma prawo do publikacji poprawionych napisów innego Udostępniającego. Udostępniający oryginał ma prawo wprowadzić stosowne poprawki w oryginale, uzupełnić stopkę autorów o Pseudonim Osoby poprawiającej i żądać usunięcia wersji napisów udostępnionej przez Poprawiającego. 13. Zabrania się publikacji napisów pochodzących źródeł prawnie chronionych przed kopiowaniem, w szczególności zabronione jest umieszczanie napisów zgranych z płyt DVD (tzw. DVD-Rip). Ostania zmiana: 01.11.2004 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ No tak... nie mamy regulaminu, więc zapanowało bezprawie, bezkrólewie |
|
|
|
23.01.2010, 21:12
|
|
|
Milczek ![]() Group: Użytkownik Posts: 1 Joined: 28.11.2007 Member No.: 131,385 |
Miał już Pan nie udzielać się na wortalu napisy.info, a dalej Pan to czyni, dlaczego?
|
|
|
|
23.01.2010, 23:25
|
|
Najprawdopodobniej nic mnie już w Internecie nie zdziwi, już niczym nie będzie on w stanie mnie czymś poważnie zaskoczyć, a szczególnie wtedy, gdy widzę, jakie pytania jego użytkownicy, np. toemkmvr, często mi zadają.
Młody człowieku... Znajdujesz się na wortalu, jak Ty to określasz, Szklarski.EU, a nie na NAPISY.info, jak mi to publicznie zarzucasz. Nie wiem, komu "zawdzięczać" powinieneś swoją całkowitą ślepotę i nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, zwaną analfabetyzmem funkcjonalnym, ale - z całą pewnością - nie mnie za ten stan rzeczy winić powinieneś |
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-Fi Version | Time is now: 30.07.2010, 15:05 |