![]() ![]() |
02.02.2010, 16:37
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,534 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
"Jaja kobyły jusz niełomal prokórator generalny we wspułpracy z pro-kura-turom krajowom"... oto rzecze minister "sprawiedliwości" Kwiatkowski Jeszcze dzisiaj nagryzmolę znacznie, znacznie więcej. Ach, ten mikrofon przedłużający ministerialny nos do rozmiarów nosa Pinokia, to nie dzieło przypadku, ale zamierzony efekt tworzącego tego posta |
|
|
|
02.02.2010, 17:50
|
|
![]() Bardzo rozgadany Group: Administrator Posts: 1,534 Joined: 31.03.2006 From: Jelenia Góra - Cieplice Member No.: 152,614 |
Dnia 26 stycznia br. TVN24.pl za PAP napisała:
Postawił zarzuty dziennikarzom, stracił stanowisko UKARANY ZA SPRAWĘ SKÓRZYŃSKIEGO I GIERSZEWSKIEGO Prokurator, który zdecydował o postawieniu zarzutów dwóm dziennikarzom Krzysztofowi Skórzyńskiemu z TVN24 i Mariuszowi Gierszewskiemu z Radia Zet został ukarany utratą funkcji. O odwołaniu Jana Kościsza ze stanowiska zastępcy prokuratora okręgowego w Krakowie zdecydował Prokurator Krajowy Edwarda Zalewski. Jako przyczynę odwołania krakowskiego prokuratora, rzeczniczka Zalewskiego Katarzyna Szeska podała wprost błędy w postępowaniu wobec dziennikarzy podejrzanych o ujawnienie materiałów ze śledztwa i nie poinformowanie przełożonych o toczącym się postępowaniu. Przepis do zmiany Dwa tygodnie temu, po postawieniu przez krakowską prokuraturę zarzutów dziennikarzom, Zalewski nie krył swojego niezadowolenia. Mówił wtedy, że z analizy sprawy dziennikarzy TVN24 i Radia ZET przeprowadzonej na jego polecenie przez Biuro ds. Postępowań Przygotowawczych Prokuratury Krajowej wynika, że stawiając zarzuty, błędnie oceniono materiał dowodowy. Wytknął też śledczym niewykonanie szeregu istotnych czynności. Zaznaczył, że nie wzięto pod uwagę m.in. szkodliwości społecznej czynu. Prokuratura Krajowa zdecydowała wtedy o przeniesieniu tego śledztwa z Krakowa do prokuratury w Łodzi. Zalewski informował też, że w związku z tą sprawą, w Ministerstwie Sprawiedliwości rozważana jest zmiana przepisu Kodeksu karnego odnoszącego się do kwestii rozpowszechniania bez zezwolenia informacji z postępowania przygotowawczego. W ocenie Zalewskiego, prokurator musi zawsze badać, czy faktycznie publikacja spowodowała szkody w postępowaniu przygotowawczym. - W postępowaniu przygotowawczym informacji jest bardzo dużo, większość to szum informacyjny. Nie może być tak, żeby podanie informacji, która w żaden sposób nie zaszkodziła postępowaniu, a zrealizowała cele informacyjne, było przestępstwem - mówił prokurator krajowy. Ujawnili zeznania Podejrzani dziennikarze zostali przesłuchani i nie przyznali się do stawianego im zarzutu. Sprawa dotyczy materiału opublikowanego 4 stycznia ub. roku. Dziennikarze dowodzili w nim, że prokurator Jerzy Engelking, najbliższy współpracownik Zbigniewa Ziobry, mimo braku dowodów, wskazał Janusza Kaczmarka jako źródło przecieku w akcji CBA w Ministerstwie Rolnictwa. Dziennikarze powoływali się na zeznania śledczych badających tę sprawę, które ci złożyli w rzeszowskiej prokuraturze. Prokurator Jan Kościsz przebywa obecnie na urlopie. jaś/iga/k ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dzisiaj, tj. 2 lutego 2010 roku, TVN24.pl obwieściła: Nie będzie więzienia za zniesławienie RESORT SPRAWIEDLIWOŚCI ŁAGODZI PRZEPISY DOTYCZĄCE MEDIÓW Kara więzienia za zniesławienie przez dziennikarzy będzie zniesiona. Minister sprawiedliwości chce chronić wolność słowa i dlatego zmienią się przepisy dotyczące ujawniania przez dziennikarzy informacji ze śledztwa. Zgodnie z nowymi przepisami za zniesławienie dziennikarzom mogłaby grozić co najwyżej grzywna lub ograniczenie wolności. Resort sprawiedliwości zaproponował zniesienie osobnej kwalifikacji prawnej zniesławienia przez media (za co dziś grozi od grzywny do 2 lat więzienia) i pozostawienie jedynie zwykłej formy zniesławienia - za które nie groziłaby już kara więzienia, lecz grzywna lub ograniczenie wolności. "Mam nadzieję, że posłowie to poprą" Jeśli chodzi o przepisy o zakazie ujawniania - bez zgody prokuratora lub sądu - informacji ze śledztwa lub procesu, resort sprawiedliwości proponuje dodanie nowego paragrafu. W jego myśl - nie jest przestępstwem ujawnienie informacji ze śledztwa, które służy interesowi publicznemu, nie zagraża w istotny sposób dobru śledztwa ani nie naraża na szwank interesu osób trzecich. - Mam nadzieję, że posłowie i senatorowie, którzy deklarują, że wolność słowa jest im bliska, poprą te zmiany - skomentował proponowane zmiany minister Kwiatkowski. Resort nie zamierza jednak na razie pracować nad zmianą przepisu K.K. dotyczącego odpowiedzialności za ujawnienia tajemnicy państwowej. - W MSWiA trwają prace nad kompleksową zmianą ustawy o ochronie informacji niejawnych - przypomniał wiceminister sprawiedliwości Zbigniew Wrona. Bezpodstawne zarzuty Kilka tygodni temu dwaj dziennikarze Krzysztof Skórzyński z TVN24 i Mariusz Gierszewski z Radia ZET usłyszeli zarzuty związane właśnie z ujawnieniem informacji ze śledztwa. Artykuł 241 K.K. mówi, że każdy "kto bez zezwolenia rozpowszechnia publicznie wiadomości z postępowania przygotowawczego (bądź z rozprawy sądowej prowadzonej z wyłączeniem jawności), zanim zostały ujawnione w postępowaniu sądowym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2." W przypadku dziennikarzy Skórzyńskiego i Gierszewskiego chodziło o upublicznienie zeznań prokuratorów ws. akcji CBA w resorcie rolnictwa, która doprowadziła do dymisji Andrzeja Leppera. Prokurator krajowy Edward Zalewski, który zlecił zbadanie sprawy dziennikarzy, poinformował, że śledczy stawiając zarzuty błędnie ocenili materiał dowodowy, nie wykonali też szeregu istotnych czynności. Stanowisko stracił w związku z tym zastępca prokuratora okręgowego w Krakowie Jan Kościsz. mac,ŁOs/iga/k ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|
|
|
|
02.02.2010, 18:13
|
|
Kurczę, czasu na wszystko tak mało, ale obiecuję napisać więcej, aby Państwo dokładnie zorientowali się, jak to nieładnie Krzysio Kwiatkowski (minister sprawiedliwości, prokurator generalny) wraz z Edziem Zalewskim (prokurator krajowy) zabawiają się, sypiając zapewne z rączętami swemi pod kołderką, resortem sprawiedliwości zwaną. Sprawa jest znacznie bardziej poważna i bardziej dla nas niebezpieczna niż tuskowe próby wprowadzenia internetowego zamordyzmu.
Kodeks karny z dnia 6 czerwca 1997 r. (Dz. U. z 1997 nr 88 poz. 553) Art. 241. § 1. Kto bez zezwolenia rozpowszechnia publicznie wiadomości z postępowania przygotowawczego, zanim zostały ujawnione w postępowaniu sądowym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia publicznie wiadomości z rozprawy sądowej prowadzonej z wyłączeniem jawności. Po proponowanych przez PO kretyńskich zmianach Art. 241. § 1. Kto bez zezwolenia rozpowszechnia publicznie wiadomości z postępowania przygotowawczego, zanim zostały ujawnione w postępowaniu sądowym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia publicznie wiadomości z rozprawy sądowej prowadzonej z wyłączeniem jawności. § 3. Nie popełnia przestępstwa ten, który w obronie społecznie uzasadnionego interesu rozpowszechnia, ujawnia wiadomości z postępowania, które nie spowodują istotnego utrudnienia postępowania i nie narażą na szkodę prawnie chronionego interesu uczestnika tego postępowania. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Musiałem poprawić po tym politruku-niedouku Kwiatkowskim tekst, gdyż w języku polskim nie występują słowa: spowodujom, narażom, ale nie wszak to jest najważniejsze... Brakuje mi słów by wyrazić swoje oburzenie na to, co sobą reprezentują tacy ludzie jak Kwiatkowski, jak Zalewski. Naplucie w gęby takim osobnikom, jak Kwiatkowski, Zalewski, nic nie da, gdyż ich jedyną reakcją na ten fakt będzie stwierdzenie: "Znowu deszczyk pada". Zanim zajmę się analizą proponowanych przez ww. zmian artykułu 241 Kodeksu karnego, dokonam krótkiej analizy tego, co już się wydarzyło, a o czym wszyscy już wiemy z licznych przekazów medialnych. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Przed chwilką zarejestrowałem się w serwisie Prokuratorzy.net i napisałem: Dzień dobry Państwu. Nazywam się Krzysztof Jacek Szklarski i jak widzą Państwo, nie zamierzam ukrywać swojej tożsamości pod jakimkolwiek nickiem, mniej lub bardziej udanym. "Przychodzę" do Państwa m.in. z takich portali internetowych, jak www.NAPISY.info, jak www.Szklarski.EU Bardzo zależy mi na tym, abym mógł za swego jeszcze żywota, którego nie zostało mi przecież tak wiele (kończę za kilka miesięcy 55 lat), doczekać tego, iż prokuratorzy niezależnymi, a sędziowie niezawisłymi się stali. Na pewno w niedługim czasie przedstawię się Państwu bliżej. Uprzedzając wydarzenia oraz działania administratorów, a więc gospodarzy tego Forum, które wynikają z obowiązującego u Państwa regulaminu, pragnę zaznaczyć, że tylko zainteresowani, o których piszę na swoim blogu/forum (www.Szklarski.EU), a także niezawisłe Sądy powinni rozstrzygać czy swoimi wypowiedziami naruszyłem w jakikolwiek sposób ich dobra osobiste, czy też literę prawa, dlatego prosiłbym o to administratorów, skoro wszyscy mamy szanować dobre obyczaje i prawo, aby pozwolili wypowiadać się zainteresowanym, jak i Sądom - ja swojej tożsamości nie ukrywam i gotów jestem ponosić wszelką odpowiedzialność za swoje czyny, za swoje słowa, którymi mógłbym kogokolwiek urazić, dotknąć. Walczyłem i walczył będę o to, by wszyscy w tym kraju byli równi wobec prawa, ale prawa mądrego, słusznego i sprawiedliwego, a prawo stojące w sprzeczności z interesami społecznymi będę wszelkimi dostępnymi mi metodami usilnie starał się zmieniać. Uff - to tyle ode mnie na początek. Ach, byłbym zapomniał... Na stronie www.NAPISY.info a szczególnie na www.Szklarski.EU sporo piszę o kwestiach prawnych, a w tym tygodniu chcę dokończyć temat proponowanych przez min. Kwiatkowskiego zmian dotyczących art. 241 oraz art. 212 w zw. z art. 213 Kodeksu karnego. Gorąco zachęcam Państwa do zapoznania się z tym wątkiem, no i szczerze życzę wszystkim Prokuratorom tego, aby w końcu zaczęli być niezależni, samorządni i bez obaw o utratę stanowisk, jak ma to miejsce ostatnio w przypadku prokuratora Jana Kościsza, który utracił wskutek jednostronnych decyzji stanowisko zastępcy Prokuratora Okręgowego w Krakowie, co uważam, że jest haniebne i niedopuszczalne, gdyż powinno się pozwolić prokuratorowi Janowi Kościszowi bronić swoich zarzutów skierowanych przeciw dwóm dziennikarzom przed niezawisłym Sądem, a ewentualnie po przegranym przez niego postępowaniu sądowym, podejmować decyzje o odwołaniu go z zajmowanego stanowiska, pełnili swe urzędy. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-Fi Version | Time is now: 30.07.2010, 15:14 |