IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topic
> Iplex.pl - filmy za darmo. Brawa dla Łukasza Skrzypka. Prezes Łukasz Skrzypek Szklarskiego na emeryturę wysyła!!!
K. J. Szklarski
post 04.02.2010, 20:28
Post #1

Bardzo rozgadany
Group Icon

Group: Administrator
From: Jelenia Góra - Cieplice
Member No.: 152,614

Z olbrzymią radością przyjąłem fakt, że od dzisiaj, tj. od 4 lutego 2010 roku w internetowym kinie można oglądać filmy za darmo.

Dzisiaj rano miłe wróbelki zaćwierkały mi, że Spółka z o.o. Iplex pod kierownictwem Pana Prezesa Zarządu Łukasza Skrzypka ruszyła z bezpłatną dla Internautów emisją filmów. Nie ukrywając swej radości, chwyciłem za telefon i w bezpośredniej telefonicznej rozmowie złożyłem mu szczere gratulacje, bo jest naprawdę co podziwiać w pracach tego, skądinąd młodego jeszcze, mężczyzny (zaledwie 33 lata ma Pan Łukasz). Ucięliśmy miłą pogawędkę obiecując sobie nawzajem, iż nie będzie to nasza jedyna rozmowa. Mam nadzieję, że Panu Łukaszowi nie zabraknie animuszu i Spółka Iplex będzie się nadal pod jego rządami rozwijać. My z bezpłatnymi filmami online (wtedy stosowaliśmy technologię DivX, którą zostawiliśmy w dołkach, gdyż jakością obrazu i samej transmisji już nam nie dorównują) ruszyliśmy jako pierwsi w Polsce, bo było to w sierpniu 2007 roku, Iplex zaczął filmy emitować od lutego 2008 roku, choć przez dwa lata czynił to odpłatnie. Życzę Panu Prezesowi Zarządu Iplex Sp. z o.o. wszystkiego najlepszego, bo jest nie tylko zdolnym menadżerem, ale także wielkim miłośnikiem X muzy - tak trzymać Panie Łukaszu, tak trzymać excl.gif thumbup.gif

PS Łukasz Mieczysław Skrzypek - Prezes Zarządu Iplex.pl urodził się w 1977 roku. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Menadżerskiej SIG w Warszawie. W latach 2000 - 2007 był pracownikiem na różnych szczeblach kierowniczych w Netia S.A. Jest pomysłodawcą i twórcą drugiego, po serwisie NAPISY.info, polskiego kina internetowego iplex.pl. Ma żonę i dwójkę dzieci.

O Iplex Sp. z o.o. napisano w Internecie dziś wiele, ja przytoczę to, co napisał red. Ludwik Krakowiak z mojego ulubionego IDG PC World Komputer:

Iplex.pl - bezpłatna wypożyczalnia filmów online

Operator serwisu iplex.pl umożliwił internautom oglądanie dostępnych tam filmów bez żadnych opłat. W tej internetowej wypożyczalni wideo, uruchomionej w lutym 2008 r., dostępnych jest obecnie ok. tysiąc materiałów, obejmujących filmy i programy telewizyjne. Do obejrzenia dowolnej pozycji z katalogu serwisu wystarczy obejrzenie poprzedzającej go reklamy.

W katalogu iplex.pl znaleźć można zarówno kino komercyjne, jak i bardziej ambitne, a oprócz tego produkcje o tematyce historycznej, przyrodniczej, kabarety i bajki. "Wojna polsko-ruska", "Mała Moskwa", "Stara baśń", "Ogniem i mieczem", "Underworld", "Gomorra", "Inwazja barbarzyńców" to niektóre z dostępnych w wypożyczalni obrazów. Filmy zagraniczne wyświetlane są z oryginalną ścieżką dźwiękową i polskimi napisami. Operator serwisu zapowiada, że w najbliższych tygodniach jego zasoby powiększą się o seriale i koncerty.

Koniec z płatnościami

Dotychczas za obejrzenie filmu należało zapłacić: w wypadku filmu fabularnego - nawet do 9 zł. Odtwarzanie wideo od dziś nie wymaga wnoszenia żadnych opłat, co więcej - nie trzeba się nawet logować (zobacz, dlaczego iplex.pl zrezygnował z modelu płatnego). Finansowanie mają zapewnić serwisowi emitowane w nim reklamy. Widz, aby odtworzyć wybrany materiał, będzie musiał obejrzeć poprzedzającą go reklamę a następnie odpowiedzieć na zadane po niej pytanie. "Blok reklam składać się może z maksymalnie pięciu spotów, jednak dołożymy wszelkich starań, aby przed filmem wyświetlana była tylko jedna reklama" - zapewnia Iplex. Filmy nie będą przerywane dalszymi reklamami.

Wymogi techniczne

Filmy nie są pobierane i zapisywane na komputerze lokalnym - pliki przesyłane są strumieniem wideo i gromadzone w pamięci operacyjnej, a odtwarzane w dedykowanym Playerze Iplex. Odtwarzacz może dostosować jakość wyświetlanego filmu do przepustowości łącza internetowego, jakim dysponuje użytkownik. W zależności od szybkości transferu do klienta wideo może być przesyłane w jakości niskiej (ok. 184 kb/s, łącze 256 kb/s), średniej (384 kb/s, wystarczające dla łącza DSL 512 kb/s), wysokiej (644 kb/s w wypadku posiadania połączenia 1 Mb/s) lub ultra (1024 kb/s dla najszybszych łącz). Z wirtualnej wypożyczalni mogą korzystać użytkownicy systemów operacyjnych Windows i Mac OS X (z zainstalowanym środowiskiem Sun Java), używający przeglądarek Internet Explorer, Firefox, Opera i Safari. Iplex informuje jednak, że w wypadku użycia ostatniego z wymienionych programów mogą pojawić się "sporadyczne problemy". Ich usunięcie ma potrwać do końca kwietnia 2010 r. - do tego czasu operator zaleca używanie programu Mozilli.

Co do systemów Linux, to na chwilę obecną prowadzone są testy kompatybilności oprogramowania odtwarzającego. Jak już wspomnieliśmy, zakładanie konta w iplex.pl nie jest wymagane. Serwis namawia jednak to tego - z posiadaniem profilu wiążą się dodatkowe korzyści, m.in. możliwość przeglądania historii obejrzanych filmów oraz edycji komentarzy zamieszczanych pod materiałami. Równocześnie ze zmianą modelu biznesowego, usługa przeszła lifting wizualny. Zmodyfikowano kolorystykę serwisu; dodano też nowe elementy interfejsu (np. zakładki z podziałem na sekcje tematyczne i najpopularniejsze materiały). Użytkownik może polecić film znajomym np. za pośrednictwem komunikatora Gadu-Gadu i serwisów Facebook, MySpace czy Grono - wystarczy kliknąć wybrany przycisk funkcyjny dostępny pod każdym z filmów.

Czy to się opłaci

Arkadiusz Świerczewski, współtwórca iplex.pl, uważa, że treści audiowizualne udostępnione internautom bezpłatnie przyniesie obopólne korzyści. "Reklamodawcy zyskują uważnego odbiorcę swoich spotów, a sami użytkownicy mają dobre skojarzenia z oglądaną reklamą, gdyż dzięki niej otrzymują rzeczywistą wartość. Co więcej, nasi widzowie to grupa ludzi, która nie chce już oglądać telewizji z jej sztywną ramówką i natarczywymi reklamami. Iplex.pl to przykład, że można inaczej" - mówi Świerczewski.

Więcej informacji: Iplex.pl

Konkurencja nie śpi...

... i przystępuje do kontrataku. Kilka godzin po ogłoszeniu przez Iplex.pl bezpłatnej oferty VoD ruszyła wirtualna wypożyczalnia Vod.onet.pl. W tym należącym do portalu Onet.pl serwisie można będzie obejrzeć polskie i zagraniczne seriale oraz programy telewizyjne TVN. Podobnie jak Iplex, usługa Onetu jest skierowana wyłącznie dla gości odwiedzających go z terytorium Polski (IP rozpoznawane jako polskie). Jak na razie, wszystkie materiały dostępne są za darmo, jednakże regulamin serwisu przewiduje wprowadzenie modelu płatnego.

Informacje: Vod.onet.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cieszę się, że pół roku po serwisie NAPISY.info ruszył w lutym 2008 roku Iplex.pl. Radość sprawia mi, że od dzisiaj Iplex.pl nie pobiera opłat, raduje mnie także i ten fakt, iż ruszył dziś z filmami Onet.pl, ale smuci mnie to, że wszyscy - bez wyjątku - dziennikarze, łącznie z Ludwikiem Krakowiakiem, są tacy nieszczerzy, nierzetelni i od prawie trzech lat z premedytacją nie zauważają naszego kina, które wpierw działało w serwisie NAPISY.info a teraz jako YourLiveCinema.TV Aha, jakoś tej "konkurencji", o której piszę powyżej się nie obawiam, gdyż jeszcze mocno odstają od nas jeżeli chodzi o stronę techniczną, a i target mamy od nich znacznie lepszy i bardziej "świeży", tak więc do boju YourLiveCinema.TV, do boju excl.gif smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Czessi
post 07.02.2010, 01:40
Post #2

Milczek
*

Group: Użytkownik
Member No.: 124,485

Wielka szkoda, że IPLEX używa Javy, a więc tak już przestarzałej platformy, która się w w końcu lat 90-tych i na początki 2000 zasłużyła w prezentacji stron internetowych, jednakże z biegiem czasu stała się przestarzała z racji swoich założeń, które na tamte czasy były jak najbardziej słuszne, lecz - niestety - z biegiem czasu utraciły znaczenie, aktualność i stały się często "zmorą" dla wielkiej rzeszy użytkowników Internetu. W obecnym czasie istnieje kilka znacznie lepszych systemów downstreamu - także bazujących na jakimś plug-inie - jednakże prostszym i znacznie pewniejszym dla użytkownika.
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 30.07.2010, 15:07